Premi Morales
 II PREMI DE PERIODISME MARÍA LUZ MORALES (2017)

Convocat per La Vanguardia, Obra Social “la Caixa” i Observatori Cultural de Gènere


BASES

La Vanguardia, l'Obra Social “la Caixa” i l’Observatori Cultural de Gènere convoquen el II Premi de Periodisme María Luz Morales, que porta el nom de la que va ser la primera dona directora d’un diari a l’Estat Espanyol, en concret de La Vanguardia durant la Guerra Civil.
El premi té per objectiu incentivar treballs periodístics que versin sobre l’empoderament de les dones en qualsevol dels seus vessants. I ho fa en dues modalitats.
Premi a un article periodístic publicat a la premsa en suport paper o digital.
Accèssit a un treball de carácter periodístic breu aparegut en qualsevol dels altres formats digitals (vídeos, webdocs, podcasts, etc.)


1.   Poden optar al Premi María Luz Morales els articles periodístics publicats durant el 2016 en qualsevol mitjà de premsa nacional, sigui en format paper o digital, que versin sobre l’empoderament de les dones.
Poden optar a l’Accèssit del Premi María Luz Morales els treballs de carácter periodístic breus apareguts durant el 2016 en algun dels altres formats digitals.
Ambdós poden estar escrits o parlats en qualsevol de les llengües de l’Estat. En el cas dels treballs en gallec o vasc, per facilitar la comprensió, es prega adjuntar traducció al castellà o al català.
Cada participant pot enviar tots els treballs que vulgui.


2.   El Premi María Luz Morales té especial interés en premiar treballs originals, que facin propostes en clau positiva i amb visió de futur.


3.   La quantia del premi per aquesta convocatòria serà de 4.000 € per el Premi i 1.500 € per l’Accèssit. Els premiats o premiades rebran també com a guardó una peça artística realitzada per una artista menor de 35 anys, que variarà en cada convocatòria.


4.   El jurat està format per set membres: un/una representant de La Vanguardia, un/una representant de l'Obra Social “La Caixa”, un/una representant de l’OCGènere i quatre membres més vinculats a l’empoderament de les dones i/o al periodisme.


5.   Els treballs podran enviar-se per correu electrònic a l’adreça de l’OCGènere: observatoricultural@gmail.com, especificant el nom complet de l’autor o autora, DNI, adreça postal i un telèfon de contacte. Així com la cessió dels drets per a la seva publicació si el seu treball resultés premiat.


6.   El termini de presentació dels treballs serà el 31 de gener de 2017.


7.   El Premi María Luz Morales es fallarà durant la primavera de 2017 i la seva entrega tindrà lloc a CaixaForum (Barcelona).


8.   Els i les participants només podran guanyar el guardó una vegada en cada una de les modalitats, tot i que en altres convocatòries podran presentar-se a aquella modalitat de la qual no han resultat guanyadors o guanyadores.

9. L'atorgament del premi comporta la publicació de l'article premiat a La Vanguardia.
Amb la col.laboració de:


ICD (Institut Català de les Dones-Generalitat de Catalunya) / Diputació de Barcelona / Col.legi de Periodistes de Catalunya /  ADPC (Associació de Dones Periodistes de Catalunya) / ODEE (Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona) / GiC (Màster Gènere i Comunicació-UAB) / Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores / La Independent (Agència de Notícies amb Visió de Gènere) i MAV (Mujeres en las Artes Visuales)


***


El 23 de maig de 2016 va tenir lloc a CaixaForum Barcelona l'entrega del
I Premi de Periodisme María Luz Morales.

Van resultar guanyadors els següents treballs:

Premi / "Política eres tú", de la sociòloga PATRÍCIA SOLEY-BELTRAN
(publicat a El Semanal de El País)
Accèssit / "Las abuelas solares de Burkina Faso", del periodista BENOÍT CROS (publicat a eldiario.es)